-
-
Kayışdağı Mah. Atilla Cad. Yılmaz İş Merkezi No:1 Kat.4 34755 Ataşehir/İstanbul
Kayışdağı Mah. Atilla Cad. Yılmaz İş Merkezi No:1 Kat.4 34755 Ataşehir/İstanbul
Doğru peyzaj çalışması her zaman uzmanlar tarafından yapılır. Bu alanda yeni olan veya yeteri kadar bilgiye sahip olmayanlar tarafından yapılan peyzaj çalışmaları sorunları da beraberinde getirir. Yazımızda Peyzaj aydınlatma ve diğer detayları görebilirsiniz. Peyzaj çalışmasına başlamadan önce bahçemizin bir krokisini çıkarmamız gerekiyor. Bu kroki üzerine aldığımız ölçümleri belgelememiz gerekiyor. Bahçenin eni, boyu ve bina ile arasındaki mesafe varsa diğer yapılar ve ağaçlar krokide belirtilmelidir.
Kroki üzerinde rüzgar koridorları, güneşlik ve gölgelik alanlar, bina girişi, varsa yol, gizlenmesini istediğimiz kötü görüntüler, gürültü merkezlerini görmek istediğimiz manzaralı yönler vb. belirtilmelidir. Daha sonra, bir kroki oluşturarak hayal ettiğimiz peyzaj düzenlemesini önce kağıt üzerinde gerçekleştirebiliriz.
Peyzaj planlamanın ilk adımı, istenmeyen görüntüleri engellemek için gürültü veya kötü koku yayan bölümleri kapatmaktır. Örneğin, karşınızda bir mezarlık var ve onu görmek istemiyorsanız veya gürültülü bir cadde geçiyor ve gürültüyü engellemek için bahçenizin o tarafına bitki perdeleri yerleştirebilirsiniz. Bu amaca ulaşmak için yüksek ve yoğun tekstürlü herdem yeşil bitkiler seçilmelidir).
Peyzaj düzenlemesinde bitki seçerken temel prensip, bahçe sınırına daha yüksek bitkiler yaklaştıkça daha alçak bitkiler seçmektir. Uzaktaki bitkiler aynı zamanda yakındaki süs bitkileri için fon sağlayacaktır. Bahçenizin en iyi yerinde yürüme yolları veya süs havuzları ve varsa çocuklar için bir oyun alanı için yer düşünebilirsiniz. Bahçenizde sebze yetiştirmek için bir alan ayırabilirsiniz. Bu alan eve uzak olmalı ve çalılar veya ağaçlarla örtülmelidir. Bahçenizin ana çerçevesini çizdikten sonra bitkileri seçmeye başlayabilirsiniz. Aşağıdaki estetiğin kuralları, bahçenizi düzenlerken geçerli olacaktır.
Orantı: Peyzajda estetik kuralları geçerlidir. Yapı ile bitkiler arasında ve birbirleriyle orantılı olması. Örneğin, küçük bir bahçede yapının yakınına dikilen büyük bir ağaç hem görsel hem de işlevsel olarak rahatsız edici olacaktır.
Uyum: Bir peyzaj çalışması sırasında dikkat edilecek bir konu uyumdur. Bitkilerin birbirleriyle ve yapı ile bahçe arasında bir uyum olmalıdır. Bu uyumun tarzı, geometrisi ve renkleri dikkate alınmalıdır.
Simetri: Peyzaj düzenlemelerinde simetri çok yaygındır. Örneğin, bina girişine iki yana simetrik olarak dikilen bitkiler insana estetik bir duygu verir.
Denge: Oranlar, yapılar ve boşluklar arasında bir denge kurmak güzel görünecektir.
Tarz: Bahçenizin bir karakteri olması gerekir. Bitkilerin rastgele fırlatıldığı bir yer olmaktan çok benzer tarzda malzemelerin seçilmesiyle ve bu malzemelerin bahçenin ve binanın mimari tarzıyla uyumlu olması ve uygun yerde kullanılması ile mümkündür.
Büyük bitkileri uzak alanlara ve küçük bitkileri yakın alanlara yerleştirin. Bu işlemi yaparken, mutfak veya salon penceresinden görünen bölüme kışın güzel görünen bitkileri düşünmelisiniz.
Toprak kötü ise üst toprak değiştirilebilir ve iyi drene edilirse sonuç elde edilebilir. Peyzaj çalışmasında önce büyük ağaçlar, çalılar, çiçekler ve en son çim dikilmelidir. İstenirse çim ekiminden önce otomatik sulama sistemi kurabilirsiniz çünkü çim sulaması zamanla yorucu olabilir.
Peyzaj planı yaparken, eve en yakın yerden bahçe sınırına doğru ilerledikçe boyutlarını artıracak bitkiler seçilmelidir. Peyzaj düzenlemesi yapmak için bitkiyi tanımak çok önemlidir. Aldığınız bitki çok küçük olabilir, ancak bitki materyali inşaat malzemesi gibi değildir. Bitki büyüdükçe boy ve kütlesi değişir.
Peyzaj düzenlemesi için mutlaka profesyonel bir destek alın. Firmamız yılların verdiği tecrübe ve çok sayıda başarılı operasyon ile alanında fark yaratıyor. Hemen airled.com.tr girerek verdiğimiz hizmetleri çok daha detaylı görebilirsiniz. Peyzaj aydınlatma ve iç mekan aydınlatma çalışmalarımıza göz atabilirsiniz.